február 26, 2021

Az élet értelme és más ilyenek (plusz két hangkar)

Soulines TT42 bemutató

Kezdjük a rossz hírrel. Nevezett Soulines TT42 lemezjátszó 15 ezerbe kerül, ami sajnos nem forint, hanem euró, és ebben még nincs benne a hangkar és a hangszedő. Azért ez így is egy új Skoda Fabia (akciós) ára. A jó hír, hogy Közép-Európából is lehet nagyot gurítani, ha high-end audióról van szó – most debütált a szerbiai Soulines csúcs lemezjátszója.

Egy Soulines lemezjátszónál mindig a névadás az első érdekes pont. A jelenlegi kínálatban SatieDosztojevszkijElgar és Kubrick nevű lemezjátszók szerepelnek – csupa kreatív művész elme, akiket a Soulines apukája, Igor Gligorov személyesen is tisztel. Hogyhogy most egyszerűen két betű és két szám?

A TT42-ből a TT-t könnyű visszafejteni, turntable, azaz lemezjátszó, de a 42-es számot csak azok értik, akik olvasták Douglas Adams leghíresebb sci-fi regényét (Galaxis útikalauz stopposoknak). A könyvben a 42-es szám a végső válasz “az élet értelmét, a világmindenséget, meg ilyeneket” firtató kérdésekre, amit a Bölcs Elme 7 és fél millió év alatt számol ki.

Nem rossz név a 42 egy szuperlemezjátszónak, ami az eddigi csúcsmodell Soulines Kubrick árának majdnem négyszerese. Ismerjük a hifi árak axiómáját: hogy mindenben “eggyel” jobb hangot kapjunk, meg kell duplázni a komponens árát. Itt ezek szerint a Kubricknál kettővel jobb lemezjátszót kapunk. Biztató.

A TT42 ismerős lehet azoknak, akik elidőztek már a Kubrick és más Soulines lemezjátszók designján. A szemre egyszerű kinézet meglehetősen komplex szerkezetet takar. Alapvető újdonság, hogy a központi váz akrilból készül. A csatlakozó “csápok” és a motor nyúlványának anyaga alumínium.

A tervezés lényege, hogy a lemezjátszó tömegközéppontja éppen a lemeztányér forgási tengelyére essen, a tányér tehetetlenségi nyomatékát minimalizálva, és így mechanikailag tökéletesen stabilizált rendszert alkotva. (Oké, ezt a mondatot nyilván kétszer el kell olvasni, hogy egyszer megértsük, de érdemes filozofálni rajta.)

A fő csapágy Soulines-szokás szerint inverz, azaz a csapágyházban a golyó fent ül egy tengely végén, azon fordul el a lemeztányér. A csapágyház több anyag kombinációja, kívül rozsdamentes acél, de bronz béléssel, delrin csapágytalppal. Maga a tányér többrétegű akril, 60 mm vastag, és komoly 5.4 kg a súlya. A csapágyházat és a lemeztányért egyedileg illesztik, nem pedig sorozatban készülő darabok kerülnek véletlenszerűen egymás mellé.

A meghajtó motor nagy nyomatékú, kefe nélküli motor, saját analóg szabályozó áramkörrel, kívülről is elérhető sebesség-finombeállító potméterekkel.

A tölcsér alakú, állítható magasságú lábak tömör rozsdamentes acélból készülnek. A lábak, illetve az azokat hordozó “csápok” csavarokkal vannak összeszerelve, alattuk különböző méretű (és így rezonanciájú) gumi-parafa alátétek oldják meg az elcsatolást. Ugyanez a megoldás a csápok és az akrilból készült fő vázdeszka között is. Vibráció legyen a talpán, aki itt átjut egyik alkatrészről a másikra!

A végére maradt, ami nyilván mindenkinek egyből feltűnt a képeken: jé, erre a lemezjátszóra gyárilag két hangkart lehet egyszerre felszerelni (ennek a jelentőségéről itt értekeztünk). Ha nincs rá szükség, a második karbak eltüntethető.

Három kardeszka jön a lemezjátszóval – a “deszka” szó ne zavarjon meg senkit, ezek természetesen nem fából, hanem alumíniumból készülnek, de az angol armboard szakkifejezésnek nincs jobb fordítása. Szóval a három armboard SMERega (és leszármazottai, pl. Origin LiveAudio Note) és Jelco (és leszármazottai, pl. LinnOrtofon) hangkarokhoz való a csavarhelyek és a lemeztengely-karcsapágy távolság szempontjából. Az SME és a Jelco pár csavar oldásával átállítható a márkán belüli 9 és 12 collos karok között. Ez különösen hasznos lenne, ha a 9 és 12 collos karokat is gyártó Jelco márkánk nem hullott volna ki az aktív gyártók közül.

Persze minden más is megoldható: bár a három tartozék armboard a való világ sok hangkarjához passzol, ha valakinek más hangkarja lenne, Igor egyedileg legyártja az ahhoz való megoldást.

Van még két dolog a képeken, ami sokaknak izgalmasabb lehet, mint egy autó-árú lemezjátszó. Először is, a lemezeken ott van a Soulines TT Clamp nevű satus leszorító, ami igazán filléres tétel, legalábbis a lemezjátszóhoz képest. Ez a Michell-féle leszorító továbbfejlesztett változata, rendes delrinből, kétféle anyagból precíziósan összeállított, extrém rövid tengelyeket is meglovagló satu-szerkezettel (vastag lemezalátétet használók, szevasztok!), a lemez hullámosságát némileg kompenzálni tudó, többféle méretű alátéttel.

A másik dolog a TT42 alatt az összes képen látható Soulines U-Base alátét, amit ugyan nem olcsó megvenni, de a TT42 tervezési filozófiájából és műszaki megoldásaiból sok elemet felhasznál, hogy biztosítsa a vibráció- és rezonancia mentes környezetet a lemezjátszáshoz. És persze bármilyen lemezjátszóval működik, nemcsak a Soulines-okkal. Egyébként más készülékek, például erősítők alatt is beválik. Egy próbára biztosan érdemes kölcsönkérni.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.