Lemezjátszót, hangszedőt, esetleg erősítőt keresel? Van egy jó hírünk: itt van a polcokon egy csomó termék, amit vétel előtt ki lehet próbálni. Igen, akár otthon, a saját rendszeredben is.

Régi álma az analóg audió barátainak, hogy vásárlás előtt kipróbálhassák a termékeket. Azért volt ez csak álom a legtöbb esetben, mert alig van kereskedő, aki bevállalja mondjuk egy hangszedő kibontásával járó értékvesztést, a hangszedők sérülésveszélye, érzékenysége miatt pedig az otthoni meghallgatás kockázatát.

Mi azonban tartunk egy flottányi lemezjátszót, hangszedőt, meg mindenféle mást, amiket a bemutatótermünkben meg lehet hallgatni, össze lehet hasonlítani, illetve amit adott esetben haza lehet vinni kipróbálni.

Teszt a bemutatóteremben

Bár az ingatlan.com-mal kelünk és fekszünk, egyelőre nincs még belvárosi bemutatótermünk Budapesten. (De lesz!) Egyelőre el kell zarándokolni hozzánk Halásztelekre. Azért ez nem a világ vége: közvetlenül az M0 déli szakasza mellett vagyunk.

Ha hangszedőkről van szó, és eljössz hozzánk, két módszer között választhatsz. Vagy a saját lemezjátszódban tesztelünk, vagy a miénkben. A miénk tipikusan valamelyik Soulines lemezjátszó valamelyik új generációs Jelco karral. Ezek effektív tömege 13 g, azaz amolyan közepes. Ez utóbbi módszer előnye, hogy a kiválasztott hangszedők egyforma shellbe szerelve várják az érdeklődőt, a hangszedők közötti átszerelés mindössze egy-két perc, az összehasonlítás gyors lehet. A komoly lemezjátszó magasabb felbontó képessége ráadásul segíti a különbségek egyértelmű “kihallását.”

Természetesen az is megoldható, hogy a saját lemezjátszódban próbáljuk ki a hangszedőket. Ha a lemezjátszó hangkarjának szabványos shell csatlakozása van, akkor a teszt előtt mindegyik geometriáját beállítjuk a Jelco shellekben, és utána a meghallgatásos teszt során ugyanúgy villámgyorsan tudjuk cserélgetni a hangszedőket.

Ha a hangkarnak nincs cserélhető shellje (pl. Rega karok, Jelco SA250ST, ProJect karok, stb), akkor a hangszedők átcserélése kevésbé megy flottul, a teszt fellépőit kb 15 perc átszerelési szünet választja el egymástól.

A bemutatóteremben a teszt díja egyszeri 6.990 ft, amit természetesen nem kell kifizetnie annak, aki a végén valamelyik hangszedőt meg is vásárolja.

Majdnem ugyanez a helyzet, ha lemezjátszót vagy erősítőt tesztelnél. A Soulines  vagy Pointe termékek tesztje mindenképp ingyenes. Más márkák esetén él a teszt díja, ha a bemutatót nem követi vásárlás.

Ha később történik meg a vásárlás, akkor a bemutató kifizetett díját természetesen levonjuk a vételárból.

Otthoni meghallgatás

Lehetőséget biztosítunk a lemezjátszók, hangszedők, erősítők otthoni meghallgatására is, saját rendszerben, saját szobában, ráérősen. Egyeztessünk előre.

Itt is két módszer van, vagy mi magunk is részt veszünk a teszten, mint afféle műszaki személyzet (csak a hangszedők vagy más készülékek gyors és szakszerű cseréjében segítünk, a döntésben nem), vagy teljesen a tesztelőre bízzuk a termékeket.

Ha mi magunk is részt veszünk a teszten, akkor kiszállási díjjal dolgozunk, aminek része egyrészt az üzemanyagköltség (egy normál fogyasztású autó valós fogyasztásával számolva Halásztelekről kiindulva a legrövidebb útvonalon), illetve egy egyszeri 9.990 ft díj, amit nem kell kifizetnie annak, aki a végén valamelyik terméket meg is vásárolja.

Ha nélkülünk zajlik a teszt, és egyik kipróbált termék sem tetszik, akkor a legdrágább termék árának 9 százalékát számítjuk fel, izé, “tapasztalatszerzési díjnak.”

Mér’ nem lehet tök ingyen?

A szolgáltatásunk alapvetően nem jár plusz költséggel, amennyiben a teszt végén valaki megvásárolja a neki legjobban tetsző terméket a normál, honlapunkon is feltüntetett listaáron – kivéve a valós üzemanyagköltséget, ha az illető otthonában a személyes közreműködésünkkel folyt a teszt.

Ha nincs vásárlás a próba végén, akkor tényleg felszámítunk egy méltányos rendelkezésre állási díjat. Ahogy feljebb már írtam, a bemutatótermi teszt esetén 6.990 forintot, kiszállás esetén 9.990 forintot (az üzemanyagköltségen felül), illetve a részvételünk nélküli otthoni tesztek esetén a legdrágább termék (vagy rendszer) listaárának 9 százalékát.

Ha vásárolsz tőlünk, a vételár egy része bekerül egy malacperselybe, amiből finanszírozzuk a teszt flotta fenntartását, bővítését, időnkénti cseréjét. Ha nem vásárolsz semmit, ezt a kieső bevételt kell pótolnunk.

Ami az “óradíjat” illeti: amikor neked segítünk, veled foglalkozunk, akkor éppen NEM segítünk másnak, NEM foglalkozunk mással, azaz esetleges bevételtől esünk el. A hangszedők és a többi termékek ráadásul a próba során kopnak és van kockázata a sérülésnek is. Ráadásul a tesztflottánk folyamatosan bővül. Mindezekre a költségekre elő kell teremteni a fedezetet.

A tesztet mindenképp megelőzi egy eszmecsere, milyen lemezjátszóba, milyen hangkarba keresel hangszedőt, milyen zenéket hallgatsz, mi volt a legjobb hang, amit szobai körülmények között hallottál, stb. Csak akkor ajánlunk ki termékeket próbára, ha évtizedes tapasztalatunk alapján esélyt látunk arra, hogy a kínálatunk valamelyik terméke maximálisan képes kielégíteni az igényeidet.

Ha tévednénk és egyik termék sem tetszene, akkor – bármilyen furcsa is első hallásra –  a teszt költsége is megtakarítást jelent neked: ha magazinok tesztjei, fórumok véleménye alapján választanál, mégis csalódnál, és szabadulnál a rossz választástól, akkor egy már kibontott csomagolású, “használt” terméket kínálnál eladásra, amit csak nyomott áron tudnál eladni. A tesztprogramunk ehhez képest is minimalizálja a veszteségedet.

Drága hangszedők

Oké, mi is tudjuk, hogy a tesztprogramunk hangszedői közül a drága, 125 ezer forintnál legalábbis drágább hangszedői valójában filléresek az igazi high-end csodák, a Koetsuk, Kisekik, Clearaudio da Vincik, van den Hul Colibrik között, mindazonáltal nálunk sem a fán nőnek a kertben. A Goldring Eroica LX vagy az Audio-Technica VM 760SLC és AT33PTG/II hangszedői ugyanakkor önmagukban is a magyarországi havi átlagkereset körüli árúak. Ezeket is kiadjuk próbára, de ennek fix ára van, konkrétan 9.990 ft/hangszedő/alkalom, amit akkor is felszámítunk, ha a szeánsz végén megveszed ezen hangszedők valamelyikét.

Egyrészt (a mi szempontunkból) ez a bevétel szükséges a flotta fenntartásához, másrészt ebben a kategóriában ez a kiadás (a te szempontodból) elenyésző ahhoz képest, mintha mellényúlnál, és a használt piacon kellene eladnod egy téves döntés eredményét….

A hangszedő teszt flotta

(A lemezjátszók, hangkarok, erősítők és kiegészítő termékek tesztflottájáról szívesen adunk felvilágosítást emailben.)

Ha érdeklődsz a tesztprogram iránt, meghallgatnád a termékeinket, írj az info@vinil.hu címre, vagy klikkelj bármelyik termék alatt az “érdekel” gombra.