március 27, 2021

Amit tudni akarsz a lemezjátszókról (azt most már meg is kérdezheted)

A magyar Facebook egyik lemezjátszós csoportjában már 3,000 tag van

 

3000-01.jpgA Facebookot sok mindenért lehet szidni, de arra kétségtelenül tökéletes, hogy összehozza a hobbistákat, különösen a réteg hobbik művelőit. Tavaly május 17-én alakult egy csoport, és 10 nónap alatt három ezren csatlakoztak. Ráadásul a statisztikák szerint aktívak is.

Ha használod a Facebookot és szereted a lemezeket és a lemezjátszókat, remek társaságokba csöppenhetsz. Lemezekkel, lemez adás-vétellel rengeteg csoport foglalkozik, ezek egyre inkább tematizálódnak. A Vinyljunkies  például az elektro műfaj gyűjtőinek találkahelye, míg a Classical Music Vinyl LP Hungary csoport   – nem nehéz kitalálni – a komolyzene gyűjtőié. Az általános lemezgyűjtő fórumban, a Hanglemez, „Bakelit lemez” Gyűjtőkben már 8300 tag van.

A hifis, audiofil, kütyüzős csoportokat már fel sem sorolom, de kifejezetten lemezjátszós csoport csak kettő van aktív (tudomásom szerint). Az egyik a 2500 fős Lemezjátszók és hanglemezek – gyűjtői és tech fórum, amit a fent említett 8000+ fős csoportot elhagyó moderátorok alapítottak, és a technikán kívül a lemezekkel, a zenékkel, a gyűjtéssel is foglalkozik.

A másik a mi saját csoportunk, aminek a Lemezjátszó – minden amit tudni szeretnél, de nem merted megkérdezni  nevet találtuk ki. A Woody Allentől plagizált névvel azokat szerettük volna megszólítani, akiknek a lemezek lejátszásával merülnek fel kérdéseik, problémáik, vagy vásárláson, fejlesztésen gondolkoznak és tanácsra van szükségük. Hozzánk a napokban csatlakozott a 3000-ik tag, és ez már bőven elég ahhoz, hogy pezsegjen az élet, minden nap izgalmas, vitákat beindító, a „nagy öregeket” is bevonzó témák merüljenek fel.

Mert 3,000 passzív tag nem lenne jó móka. A Facebook saját statisztikái szerint ugyanakkor nálunk 2,900 az „aktív” tagok száma, azaz ennyien találkoznak legalább naponta egy poszttal. Ez frenetikusan jó arány. Alighanem annak a következménye, hogy a FB algoritmusa kedveli a csoportot: a posztokat érdemes a tagoknak megmutatni, mert nagy valószínűséggel elolvassák és reagálnak rá. (A Facebook algoritmusát úgy hangolják, hogy a felhasználók minél relevánsabb tartalmakat kapjanak, amivel várhatóan több időt töltenek az oldalon.)

Persze a lényeg, hogy a posztok érdekesek, ami a tényleg fantasztikus tagság érdeme.

A 3,000 tag túlnyomó többsége, 98 százaléka férfi, de azért ez azt is jelenti, hogy kb 60 amazon is van közöttünk. A 3,000 főből legalább 120-an 24 év alattiak, éljen az utánpótlás. Összességében a csoport 43 százaléka 44 év alatti – ez pontosan mutatja, hogy a fiatal felnőtteket érdekli a lemezjátszás – aki most 44 éves, az 1992-ben, az LP-k utolsó jó évében még csak 15 volt, tehát aligha nosztalgiázik, inkább új felfedező az analóg világban.

A legszélesebb korcsoport a 45 és 54 év közöttieké, ez a 9 év korkülönbségű csapat teszi ki a csoport tagjainak kerek harmadát – ők a saját fiatalságukban találkoztak az LP-kkel, és nyilván akkor fertőződtek meg. (Bár ez a fertőzés lenne ragályos, és nem a COVID.)

55 év felett a tagok 23 százaléka jár, ők az analóg zenehallgatás nagy öregjei, akik az LP dominanciája mellett nőttek fel – és alighanem nekik köszönhetjük, hogy a vinil formátum egyáltalán túlélte a digitális 90-es, 2000-es éveket.

A 3000 tagból 2907 Magyarországon él –  ez nem meglepő egy magyar nyelvű csoport esetén. Ami a városokat illeti, a lemezjátszósok harmada (996 fő) budapesti. A főváros elsősége normális, a budapestiek magas aránya annál kevésbé az. Persze a lemezboltok, hagyományos hifi szaküzletek és a lemezbörzék túlnyomó többsége is a fővárosban koncentrálódik, a máshol élő lemezjátszósok nehezebb helyzetben vannak. Budapest után Szegedről (81 fő), Debrecenből (72 fő) és Pécsről (58 fő) vannak a legtöbben –  ez nagyjából arányos a települések népességével. Érdekes kivétel Kecskemét: bár Magyarországnak csak a nyolcadik legnagyobb városa, a mi listánkon az ötödik legnagyobb lemezjátszós közösség. Szintén jól teljesít Veszprém (a városok listáján a 16-ik, nálunk a 10-ik).

A napi posztok száma átlagban 10 feletti, ráadásul az utóbbi időben sok napon már 20 körüli új poszt született. A február 22 magasságában látható csúcs (47 poszt egyetlen napon) egy kihívás eredménye, ekkor kérte valaki, hogy a tagok posztoljanak „szelfiket” a hangszedőikről, amit sokan meg is cselekedtek. A legtöbb poszt vasárnaponként születik. A naponta kiosztott lájkok száma 250 és 500 között mozog, a kommenteké 150 és 250 között – hát ezért szereti a csoportot a FB-algoritmus.

A tagfelvétel természetesen sohasem szünetel – csatlakozhat mindenki, akinek kérdése van, tanácsra van szüksége, vagy egyszerűen szeretne lemezjátszókról, lemezekről beszélgetni hobbitársakkal.

(A címlapkép Woody Allen “Minden, amit tudni akartál a szexről (de sohasem merted megkérdezni)” című filmjének egy jelenete.)