december 13, 2018

11 karácsonyi ajándékötlet lemezgyűjtők számára

Van magának olyan ismerőse, mint a képen látható úr? Nem, nem az életkor, a szakáll, a hajszín vagy a szemüveg a lényeges, hanem a mögötte látható lemezgyűjtemény. Ha a válasz igen, van pár ajándék ötletünk. Karácsonyra, vagy csak úgy.Lemezboltos barátainkat alighanem kiakasztjuk most, de őszintén szólva egy lemezgyűjtőnek nem lemezeket a legjobb ötlet ajándékozni. Simán előfordulhat, hogy a kinézett lemez már megvan, vagy ha nincs is meg, egy bizonyos kiadás (évjárat, nyomás) lenne a szerettünk szíve választása, de ezt csak akkor tudhatjuk, ha a hobbiban konkrétan együtt lélegzünk az illetővel. (A Pink Floyd “The Dark Side of the Moon” albumának konkrétan 4,412 kiadása létezik, szóval egyáltalán nem mindegy, melyiket kapja meg.)

A lemezgyűjtők ugyanakkor kényszerhifisták is: a lemezeket valahogy le kell játszani. És akkor már érdemes a lehető legjobb minőségben. Minden kis varázsszer, ami a jobb hangzás felé visz, aranyat érhet egy lemezgyűjtő számára.

Nézzünk pár konkrét példát a webshopunkból. (Minden narancssárga felirat kattintható.)

 

1) Fekete lemezes kitűző vagy kulcstartó (1.490 ft)

aji001.jpg

Akit hidegen hagy a BlueRay, a Tidal vagy a HDCD, az örömmel vállalja fel vonzódását a fekete lemezekhez. Identitásának büszkesége a fekete lemez. Szerezzünk neki örömet kitűzővel vagy kulcstartóval. Amikor a kitűzőt a zakója hajtókájára tűzi, vagy amikor a lakáskulcsát előveszi a Vinil kulcstartóval, garantáltan az eszébe fogunk jutni. Minőségi termékek.

2) Karbonkefe (2.490 ft)

A nyílegyenes út a szerettünk szívéhez. Aki lemezt hallgat, az biztosan portalanítja a lemezt meghallgatás előtt. Ennek legpraktikusabb eszköze a karbonkefe, azaz az a lemeztisztító alkalmatosság, ami egyrészt összegyűjti a szmötyit a lemez felszínéről, másrészt a lemez elektrosztatikus feltöltődését is elvezeti. Ne rettenjünk meg, ha ajándékozottunknak van már hasonló szerszáma a lemezjátszó környékén – a karbonkefe fogyóeszköz, a rendszeres használat még a jó minőségű keféket is kikezdi, ritkulni kezdenek a szálak, esetleg csak simán összekócolódnak. A komoly lemezhallgatók évente-kétévente cserélik a keféjüket.

3) Audio-Technica tűtisztító folyadék (2.990 ft)aji003.jpg

Amennyire alap a lemeztisztító kefe egy gyűjtőnek, elvileg ugyanannyira alap a tűtisztító is. A barázdák alján mindenféle dzsuva leselkedik a drága tűre, nem is beszélve a lemez szélén megjelenő ujjlenyomatokról – nem lehet úgy megfogni a lemezt, hogy ne kenődjön fel valamennyi zsír a saját ujjainkról a befutó barázdákra. Az így felkenődött zsír pedig rá tud égni a hangszedő tűre – kivéve, ha idejekorán leoldjuk onnan. Az a szerette, aki egy tűtisztító folyadékot kap ajándékba, értékelni fogja gondoskodását. Az ajándék jellegéből következően pedig akár napjában többször is Önre fog gondolni. Ráadásul élete legboldogabb pillanataiban, a lemezek felhelyezésekor. Az élmény tovább fokozható, ha külön tűtisztító kefét is ajándékoz a lötyi mellé.

4) Tűmérleg (4.990 ft)

aji007.jpg

Alighanem ez az ajándékozás lényege: olyan tárgyakkal örömet szerezni, amire a megajándékozott titokban mindig is vágyott, de nem venné meg magának. A digitális tűmérleg pont ilyen dolog. A tűnyomás pontos beállítása meglehetősen fontos dolog: nemcsak a megszólaló hangra van hatása, de a lemezek és a hangszedő tű élettartamára is. Az általunk kínált tűmérleg megbízhatóan és nagy pontossággal mutatja meg a tűnyomást, amit mérleg nélkül csak közelítő pontossággal lehetne beállítani. Ráadásul a hangszedő gyártók arra is felhívják a figyelmet, hogy egy megadott tartományon belül nagyon is érdemes kísérletezni a pontos tűnyomással. Tized grammonként változhat a hangzás. Ilyen precíz beállításhoz viszont precíz és megbízható mérő szerkezetre is szükség van.

5) Turbó lemezkefe (5.990 ft)

Oké, lemezgyűjtő szerettének biztosan van valami egyszerű lemezkeféje. De titkon ő is olyanra vágyik, aminél a két sor karbonszál között van egy bársony sáv is. A bársony ugyanis képes felszedni az apró szemetet a lemez felszínéről. A kombinált lemezkeféről annak idején írtunk is egy komplett blogbejegyzést, érdemes elolvasni. Tökéletes ajándék.

6) Fém lemezleszorító (6.990 ft)

aji005.jpg

Egy olyan kiegészítő, ami a szemre és a fülre is hat. A komoly lemezjátszókon megszokott látvány a lemezleszorító, nyilván van tehát hatása is. A VINIL.HU-nál elég sokat kísérleteztünk velük, amíg meg nem találtuk azt a terméket, ami tényleg általánosan ajánlható. Ez a súly csak 12,5 dekás, nem terheli agyon a tányércsapágyat, ugyanakkor tényleg kiszed egy csomó rezonanciát a legkényesebb helyről, a hanglemez és a lejátszótű találkozási pontja alól. Főleg a mélyátvitel javul, de a feltisztuló basszusok cserében javítják a magas tartományt, a felbontó képességet és a térhatást is. Mindeközben tök jól néz ki.

7) Soulines gumi-parafa lemezalátét (8.990 ft)

Tessék egy kicsit kémkedni. Ha a megajándékozott lemezjátszóján vastag gumi lemezalátét van, érdemes megrendelni ezt a parafa-gumi kombinációt. Eleve érdekesen néz ki, és a vastag gumi alátéthez képest valóságos felszabadító hatása van a megszólaló hangokra. Ahogy a nehéz, tömör gumi alátét szinte megdögleszti a hangot, a kevésbé sűrű, kisebb fajsúlyú parafa-keverék levegősebbé, áttetszőbbé varázsolja a lemezek megszólalását. Érdemes egy próbát tenni – ha nem jön be, visszavesszük a terméket.

8) Hangszedő galéria (9.990 ft)

aji006.jpg

Az óragyűjtőknek is készítenek olyan díszes dobozokat, amikben be tudják mutatni büszkeségeiket az érdeklődőknek. Az egyik legkomolyabb hangszedő gyártó, a japán Audio-Technica is bevett a katalógusába egy olyan terméket, ami az igazi gyűjtők hangszedőit tudja tárolni, a portól és az UV-sugárzástól megóvni, illetve az irigykedő gyűjtőtársaknak prezentálni. Egyszerre három hangszedőt lehet betenni, shellel együtt, bevetésre készen. A shellek fogantyúinak külön hasíték van a kis kupolák oldalában. Ez tényleg az az ajándék, amire minden komoly lemezgyűjtő vágyik (akinek egyszerre több hangszedője is van), de nem feltétlenül venné meg magának.

9) Audio-Technica tűtisztító zselé (11.990 ft)

aji009.jpg

Még egy olyan kincs, amit nagy örömmel fogad az egyszeri lemezgyűjtő, aki már évtizede berendezkedett arra, hogy a lejátszó tűt folyadékkal, esetleg külön tűkefével tisztítsa. Az Audio-Technica zselé ezekhez képest olyan ugrás, mint az okos telefon a bunkofónhoz képest. Nincs szükség finom mozdulatokra – a tűt simán bele kell ereszteni a zselébe, a zselé a koszt magában tartja, valósággal lecuppantja azt a hangszedő tűről. Nem fog elázni a tű (a nedvesség kikezdhetné a gyémánt montírozásához használt ragasztó anyagot, vagy az alu tűszárat magát), de a lemezoldalt lejátszva és a hangszedőt a zselébe mártva nyugodtan tehetjük el a rendszert másnapra.

10) Soulines lemezborító display (12.990 ft)

A lemezgyűjtés egyik varázsa a borító, az artwork. A zene mondanivalóját egészíti ki a vizuális üzenet. Sok borító mint művészeti alkotás is megállja a helyét, igazán jó érzés bemutatni a hallgatóknak – legalább amikor éppen az a lemez forog. Víztiszta akrilból készül ez az állvány, ami biztonságosan és igazán feltűnésmentesen a háttérben maradva mutatja meg az éppen játszott lemez borítóját. Ezt tényleg minden lemezgyűjtő imádja, nem lehet mellényúlni vele.

11) Milty Zerostat 3 antisztatizáló pisztoly (19.990 ft)

Ha a jó ajándék olyan, ami személyre szól, és valami olyasmi, amiről az ajándékozott gyakran álmodozik, de magának mégsem venné meg, akkor ez a furcsa dolog a létező legkiválóbb ajándék. Arról van szó, hogy hiába tartjuk aprólékosan tisztán a lemezeket, éppen a lejátszás közben vonzzák magukra a port a levegőből, mert forgás közben feltöltődnek. Az antisztatizáló pisztoly ezt akadályozza meg – a lemeztányéron fekvő lemezre kell kétszer-háromszor ‘rálőni’ vele, és nincs több por. Érdekes módon az antisztatizálás a hangminőséget is javítja.