január 16, 2019

Újra zeneszerzővel erősít a Soulines

Soulines újdonságok 2019-re

Mi a közös Erik Satie francia zeneszerzőben, Fjodor Dosztojevszkij orosz íróban és Stanley Kubrick amerikai filmrendezőben? A blog olvasói biztos tudják: mind a hármójukról lemezjátszót nevezett el a Soulines. Az illusztris csapat most Edward Elgar angol zeneszerzővel bővült.

Elgar E-moll csellóversenye egyrészt Igor Gligorov lemezjátszó designer kedvenc műve (márpedig Igor maga is képzett csellista), másrészt Elgar két évtizedet dolgozott az angol The Grampohone Company-nak, az EMI ősének, mert már a kezdetleges akusztikus felvételi technikákban is meglátta a lehetőséget a zene terjesztésében. 1925 után, amikor megjelentek a mai értelemben vett mikrofonok és az elektronikus hangrögzítés, Elgar minden művét rögzítették a saját vezényletével – 1931-ben, a később legendássá vált Abbey Road Studióban ő készítette a legelső felvételt.A róla elnevezett lemezjátszó tavaly november 17-én mutatkozott be Magyarországon. Felismerhetően Soulines lemezjátszó: tömör alumínium váz, vastag akril tányér peremhajtással, precíziós DC-motor, többféle hangkar típus fogadására is alkalmas adapterek egy szintén alu segédváz végén.

A teljesen fém konstrukció a csúcsmodell Kubrickra emlékeztet, mint ahogy a motor, a tányércsapágy és az akril tányér egy-az-egyben a Kubrickról is származnak. A nagy különbség a designban van: a Kubrick leginkább ufó a mai lemezjátszók között, minden részletmegoldása a hangminőséget szolgálja. Ehhez képest az Elgar amolyan design-csoda, minden lakószoba ékessége a maga letisztult vonalaival, izgalmas arányaival, értékes anyaghasználatával. Jellemző formatervezői részlet a kezelőszervek elrejtése: a többi Soulines lemezjátszón megszokott billenőkapcsolók helyett itt a vázcsőt lezáró “kupakot” lehet három állásba tekerni: kikapcs/33/45.Megjelenésével az Elgar lett az új Kubrick, vagyis az éppen egymillió alatt megvásárolható high-end lemezjátszó. A Kubrick ugyanis megdrágult: a rendkívül sikeres amerikai és angol tesztek nyomán megnövekedett a kereslet világszerte, amit Igor alig bír kielégíteni. De nem csak a beszerzési ár növekedett meg, a nagyon erős határt jelentő egymilliós kisker árat is éveken át igyekeztünk tartani, dacolva a forint romlásával. Most egyszerre négy év forint gyengülését áraztuk be, visszamenőlegesen.

Ugyanez vonatkozik a Soulines Dostoyevsky modellre is, ami pár százalékkal szintén drágább lett. Szándékosan kitartjuk még viszont a legolcsóbb Soulines lemezjátszó, a Satie árát.

Újdonság, hogy az eddigi hangkar-adapterek mellé (kiviteltől függően) 25 és 40 ezer forint közötti áron tetszőleges hangkarhoz rendelhető lesz egyedi adapter, illetve az olcsóbb Soulines lemezjátszók akril adaptere felár ellenében alumíniumra cserélhető.

Az év vége felé várható még egy kompromisszummentes szuperlemezjátszó is a Soulines-tól, addig pedig egy sor izgalmas kiegészítő: alátétek, készülékláb.