január 7, 2020

Milyen lemezjátszót vegyünk 2020-ban?

Best of lemezjátszók

Amióta lemezjátszó-kereskedésre adtuk a fejünk, rengeteg ügyfélnek segítettünk lemezjátszót találni. Az alábbiakban nagyjából (de nem kizárólag) a saját boltunk (www.vinil.hu) választékából emeljük ki a legjobb vételeket. Nyilván szeretjük a saját termékeinket. De a dolog nem úgy működik, hogy azért szeretünk valamit, mert forgalmazzuk, hanem éppen fordítva: azért forgalmazzuk, mert szeretjük.

Elég jól ismerjük a magyar piacot, már csak azért is, mert fogékonyak vagyunk az új lehetőségekre, szondázzuk, mit lehetne esetleg érdemes felvenni a kínálatba. Javítás vagy hangszedő csere miatt meglehetős közeli tapasztalatunk van a legtöbb olyan fontosabb készülékkel is, amit mi magunk esetleg nem árulunk. Az alábbi lista szükségszerűen szubjektív.

50 ezer forint alatt: semmi

 

Abszolút semmi. Értsük jól: a lemezjátszás drága hobbi. Amikor egy akciós LP is simán 3-4 ezer forint, egy menő japán nyomat pedig adott esetben 10 ezer fölé mehet, akkor a lejátszón nem érdemes spórolni. Ha a költséghatékonyság a lényeg, inkább hallgassuk a zenéket Spotify-on, de tényleg. Az 50 ezer forint alatt kapható új lemezjátszók általában rendesen elnagyoltak, primitív hangszedőkkel, brutális tűnyomással, antiskating nélkül, és így rossz esetben meg is rongálják a lemezeinket. A divatcikkek általában ártalmatlanok, de a filléres lemezjátszók speciel gyilkolnak.

A kispénzű lemezbarátoknak tényleg nem marad más, mint egy használt készülék. Alapvető tudnivalók: 1) Minél egyszerűbb egy készülék, annál jobb eséllyel maradt használható állapotban. Kifejezetten kerüljük az automata lemezjátszókat. 2) Nem a márkanév és valami 40 éve íródott teszt számít, csakis az állapot. 3) Mindenképpen gondolkozzunk egy új hangszedőben. A kopott, sérült tű rongálhatja a lemezeinket. Részletesebben itt foglalkoztunk a kérdéssel.

50-100 ezer forint között: Audio-Technica LP120X (89.990 ft)

Ebben az ársávban sincs még sok jelölt, a legtöbb lemezjátszó súlyos kompromisszumot jelent. Nem is szólnak jól, és a lemezeket is rongálhatják. A kevés kivétel egyike az Audio-Technica LP120X készüléke. A típusjelzésben az X az új generáció jele. Teljesen vállalható lemezjátszó, a meghajtása problémamentes, a hangkarja a legtöbb konkurenshez képest remekmű. Már gyárilag egy eleve kifejezetten ajánlott hangszedővel szerelik (AT VM95E). A kezdők és újrakezdők értékelni fogják, hogy van saját beépített phono fokozata. Oké, digitális (USB) kimenete is van, aminek nem látom sok értelmét, de ha már benne van, hát maradjon. Látszik, hogy profik tervezték: állíthatóak a lábai, azaz könnyű vízszintbe helyezni, cserélhető a kimenő kábele, finoman működik a karliftje, és minden fontosabb dolog beállítható (tűnyomás, antiskating). Még cuki kis barázdamegvilágító lámpája is van. Ahogy a 80-as évek japán direct drive lemezjátszói kihúzták mostanáig, műszaki alapjaiból ítélve a 120X is jó eséllyel lemezjátszó marad a következő 30-40 évben. És még csak nem is szól rosszul. Ha új lemezjátszót készülsz venni, ez legyen a minimum.Alternatívák: az Edwards Audio Apprentice lemezjátszó teljesen más elven működik (szíjhajtás és akril tányér), teljesen más az esztétikája – éppen ezért lehet alternatíva. Nincs viszont saját, beépített phonója (ebben a kategóriában ez szerintem lényeges lehet), és, ami nagyobb baj, nem lehet egyszerűen kicserélni a saját hangszedőjét.

100-150 ezer forint között: Audio-Technica LP5X (129.990 ft)

lem005.jpgMég egy AT lemezjátszó, az Audio-Technica AT LP5X. Tudni kell, hogy az AT nem gyárt saját lemezjátszókat, ahogy más nagynevű általános hifi „gyártók” sem, hanem leginkább egy tajvani mega-lemezjátszógyár, a Hanpin pizzériájában válogatnak. Azért pizzéria, mert a Hanpin-nek van néhány lemezjátszó alapja, és ezekre lehet a feltétek közül válogatni. Az AT-t az emeli ki a többi híres hifi-márka Hanpin-eredetű lemezjátszói közül, hogy valahogy mindig a legjobb komponenseket kérik. Sőt, az LP5X lemezjátszó J-alakú hangkarja (ami a régi idők legendás Audio-Technica karjai előtti tisztelgés) kifejezetten egyedi darab, ilyet csak erre a modellre szerelnek. Az LP5X már a dobozból kivéve is jól szól, akár a saját beépített phono erősítőjén keresztül is, ráadásul remekül tuningolható. Az eleve okés hangszedőjét például egyszerűen a tű cseréjével lehet upgrade-elni, de van más lehetőség is, ahogy azt korábban megmutattuk.

Alternatívák: szimpatikus jelenség a klasszikus kinézetű Dual CS 455-1, ami (egyszerű) függesztett vázat, szíjhajtást és félautomata működést kínál, ráadásul fa kávában. Hátránya, hogy eleve érezhetően drágább, ráadásul a vele adott hangszedő lényegesen gyengébb az AT-nál. Ha az erősítőnknek nincs saját phonója, még arról is gondoskodni kell.

150-250 ezer forint között: Edwards Audio TT5 (189.990 ft) és  Edwards Audio TT6 (249.990 ft)

 

Ebben az ársávban már nagyobb a verseny, de amióta az Edwards Audio előállt a saját unipivot-rendszerű karjával, azóta a lemezjátszóik nem tudnak nem a legjobb vételek lenni. (Bővebben az unipivot-karokról és a két lemezjátszóról itt írtunk.) Ebben a kategóriában még a konyhaszekrény-ajtókra tervezett lemezjátszók uralják a mezőnyt. Közülük a TT5 és a TT6 a különleges hangkarral tűnik ki (mintha egy Opel Astra kategóriájú autóban hirtelen megjelenne egy V6-os motor), de a többi alkotóelem is rendben van, a precíziós fém szíjtárcsáktól az akril lemeztányérig. Ugyanezen az áron a konkurencia még ezeréves fejlesztésű, egyszerű hangkarokat, fém vagy üveg lemeztányért ad (valami buta, zenegyilkos lemezalátéttel), és temérdek műanyag alkatrészt a kulcsfontosságú helyeken. A TT5-höz képest a TT6-ban a felárért „több az anyag”, másfélszer vastagabb az alaplap és az akril lemeztányér is, jár már a pultrudált karbon karcső és a kerámia csapágygolyó. Mindkét lemezjátszóban meggyőző a műszaki tartalom, csinos a kinézet, a hang pedig – egy jó hangszedővel – messze túlmutat az árkategórián.Alternatíva: szeretjük a New Horizon GD2-t is (229.990 ft), az olasz manufaktúra középső modelljét. Szemre mindenképp az egyik legszebb lemezjátszó a piacon, néhány műszaki megoldása (pl. peremhajtás) kifejezetten szimpatikus. Kár az egyszerű ProJect hangkarért, bár ügyes hangszedő-párosítással azzal is lehet jó hangot csinálni (pl. Audio-Technica VM530EN).

250-500 ezer forint között: Clearaudio Concept (459.000 ft)

 

Ez például nem saját termék, de irigyeljük. A német Clearaudio a méregdrága (és persze ennek megfelelően kifinomult) lemezjátszóiról híres. Kitalálták, hogy adnak valamit a high-endre áhítozó szélesebb néprétegeknek is, ez lett a Clearaudio Concept sorozat. Komplett lemezjátszó, hangkarral, hangszedővel (!). Egyszerűen az látszik (és hallatszódik) rajta, hogy a készítői terveztek már lemezjátszót, és tudták, hol kössenek kompromisszumot. Pompásan néz ki, könnyű üzembe helyezni, precízen van összerakva –  és zenei a hangja, hordozza a nagyobb Clearaudio lemezjátszók génjeit. Kicsit drágábban MC-hangszedővel is elérhető.

Alternatíva: tetszett a Project új sorozata, az X1 és az X2 gépekkel (280 és 340 ezer forint), amik jobb megépítésűnek tűntek, mint elődeik, az áruk pedig hagyományosan kitűnő. Szintén piros pont a Gold Note Valore 425 Lite lemezjátszónak (290 ezer ft), ami ravasz tápegységével és ötletes hangkarjával tűnik ki.

500 ezer – 1 millió forint között: Soulines Satie DCX futómű + Jelco TS350S hangkar (819.990 ft)

 

Az ár alapján itt már azért bőven a high-end kategóriáról beszélünk. A Soulines Satie felépítése és kinézete is van annyira különleges, hogy indokolja a besorolást. Hát még ha a hangját is meghalljuk. Ideális partner a japán finommechanika csúcsrajáratásával készült Jelco TS350S hangkar, amihez a Soulines alapértelmezésben ad is kardeszkát, így a párosítás csupán percek kérdése. Gourmet anyaghasználat, sírnivalóan precíz kivitelezés – és ami a legfontosabb jellemzője a kombinációnak, zenéből van a lelke. (Együtt vásárolva nyilván jár egy kis árkedvezmény is.)Alternatíva: rácsodálkoztunk az Acoustic Signature Wow készülékre, ami többféle kivitelben, többféle hangkarral is kapható (a legolcsóbb kivitelben, Rega RB202 karral 509 ezer forint). A négy és fél kilós alu tányér már magában is megér egy csettintést, a hülye nevű Tidorfolon-anyagú, drabális tányércsapágy meg pláne. Kifejezetten jól is szólt egyébként (Acoustic Signature karral, Nagaoka MP500 hangszedővel.)

 

1 millió felett: bármi

 

Egy rendes használt autó áráért már elvárható az egyéni demó a kereskedő részéről, akár a saját otthonunkban is. Meglátásunk szerint itt már minden készülék jó – legfeljebb másképp jó, mint az elvárásunk. Hagyjuk az ízlésünket kiszolgálni, ne kössünk kompromisszumot. Ha valaki 1 millió felett keres készüléket, mi leginkább a Soulines Kubrick-ot ajánljuk meghallgatásra, valamelyik TK-sorozatú Jelco-hangkarral.

****

A bevezető képen a Onedof One Degree lemezjátszója, ára kb 40 millió ft. (Hangkar és hangszedő nélkül.)

****

Érdekelne, mit gondolunk a 2020-as év legjobb hangszedőiről? Írásunkat ide kattintva olvashatod.