január 25, 2020

Milyen lemezjátszó hangszedőt vegyünk 2020-ban?

Best of hangszedők

hsz006.jpgPár napja közzétettük a Magyarországon kapható legjobb lemezjátszók listáját. Most a hangszedők következnek, ársávonként megvizsgáljuk a legjobb vételeket.

A hangszedőtű találkozik közvetlenül a barázdába rejtett zenével, jelentősége a lemezjátszásban egyértelmű. Az analóg audio feltámadásával nemcsak a fekete lemezek, de a hangszedők forgalma is megugrott, egymás után jelennek meg új modellsorozatok. Nem könnyű a választás, egyrészt mert a hangszedők is nagyon eltérőek lehetnek (többféle működési elv, számtalan tűprofil), másrészt pedig mert saját rendszeres meghallgatás nélkül  legfeljebb arról beszélhetünk, milyen a műszaki tartalma egy hangszedőnek – ez azonban nem sokat jelez előre abból, hogyan fog viselkedni a lemezjátszónk hangkarján, és szeretni fogják-e egymást a phono fokozatunkkal. Éppen ezért hoztuk létre a hangszedő tesztprogramunkat – tessék kikérni a kiszemelt hangszedőket egy próbára.

20 ezer forint alatt: Audio-Technica VM95E

hsz001.jpg

A hangszedő elődjét 38 évig tartotta gyártásban a japán Audio-Technica, már a nyolcvanas években ráragasztották az „óriásölő” nevet. 2018 végén jött el a modellváltás ideje, de az új VM95E megtartotta a legendás előd békazöld színét. A tűszár és a tű feltehetően ugyanaz, de a felfüggesztés változott: az engedékenység némileg nagyobb lett, így az utód a könnyebb effektív tömegű karokban is jól érzi magát. A mágneskör is erősebb lett, a kimenő jelszint bő 10 százalékkal magasabb. Alu tűszárat, elliptikus tűprofilt nem is nagyon kínálnak más gyártók ennyiért. Az is fontos, hogy beszerelés közben nem kell a csavarral és az anyával küzdeni: a csavarmenetet a hangszedőtestbe integrálták.

Alternatíva: érkezett egy nagyobb doboz akciós Ortofon OM 5E, ami egyelőre szintén bőven 20 ezer alatt kapható – és ajánlható is. Könnyű karokba, Project Carbonok-ba, régebbi (headshell nélküli) hifi lemezjátszókba, ULM-karos Dualokba talán még jobb választás is az AT-nál. Ugyanúgy alu tűszárat és elliptikus (bonded) tűprofilt kínál, mint az AT VM95E.

20-60 ezer forint között: Audio-Technica VM520Eb (33.990 ft)

hsz002.jpg

Örök kérdés, mi a fontosabb, a tű profilja vagy a mágneskör? Az 520-as Audio-Technica ugyanazt a tűt használja, mint a fele annyiba kerülő VM95E, de a generátor teljesen más. Ami az összhatást illeti, nincs verseny. Az 520-as kinyitja a színpadot, megjönnek a mélyek és magasak, már olcsó lemezjátszókon is élvezetes a zenehallgatás. Lemezgyűjtőknek igazából ez lenne az alap hangszedő….

Alternatívák: valamivel drágábban a Nagaoka MP 110 (43.990 ft) még dögösebb hangot kínál. A „mozgó permalloy” (MP) rendszer komoly előnyöket jelent, miközben simán lehet csatlakoztatni az erősítők normál phono bemenetére. Ha főleg pop/rock lemezeket hallgatunk, az „amerikaiasabb”, teltebb basszust kínáló Nagaoka szerethető társunk lesz.

Ebben a népes kategóriában játszik az Audio-Technica VM95ML (53.990 ft) is, a világ legolcsóbb high-end hangszedője. Legalábbis mi így hívjuk. Finom, tiszta, légiesen könnyű, részletdús hangzása alighanem a Micro Line tűprofilnak köszönhető. A legtöbb zenei műfajjal jó barátságban van, de főleg akusztikus zenéken és énekhangon mutatja meg, mennyivel jobb hangszedő a versenytársaknál.

60-110 ezer forint között: Nagaoka MP150 (99.990 ft)

hsz003.jpg

A Nagaoka-féle MP (Moving Permalloy) rendszer így 100 ezer körül kezd kiteljesedni. A Nagaoka MP150 kiváló „mindenevő” hangszedő, kiegyenlített, dinamikus hanggal. A szimfonikus zenekarokat is ugyanolyan lelkesedéssel ábrázolja, mint a hetvenes évek végének punkjait. Az olcsóbb lemezjátszók megtáltosodnak.

Alternatívák: Nehezebb karokon a Goldring 1006 (77.990 ft) is élvezetesen zenél. Elvileg szimpla a tűprofilja, de finom a mágnesköre. Érdemes tenni egy próbát vele. Viszonylag jutányosan lehet belőle Goldring 1042-t csinálni egy egyszerű tűcserével.

Az Audio-Technica VM740ML (104.990 ft) is kiváló hangszedő, köszönhetően a príma MicroLine tűprofilnak és a remek mágneskörnek. Megvan a márkára jellemző világos, tiszta, precíz hangkép, de mellette ott vannak a súlyos basszusok is.

Érdekes ajánlat az árkategóriában a nehezebb hangkarokba való Ortofon MC3 Turbo (105.990 ft). A mögötte álló technológia kiváló: magas kimenetű MC-hangszedő (3.3 mV), Fine Line tűprofillal. Hátránya, hogy ebben nem lehet tűt cserélni, sehogyan sem.

110-160 ezer forint között: Goldring 1042 (129.990 ft)

 

A Goldring a brit hifi jeles képviselője, bár a Goldring 1042-be Fritz Gyger csiszolja a gyémántot Svájcban. Remekül tolmácsol minden fajta zenét, megvan a „flow”. Mesteri átmenet a részletező, analitikus irányzat és az érzelmes, meleg hangzás között. Nagyjából ez az a szint, amit digitális forrással már nehéz elérni. Átélhetővé teszi a lemezhallgatás varázslatát, bevon a zenébe.

Alternatívák: szinte holtversenyben ott a Nagaoka MP200 (134.990 ft) is. Hasonlóan zenei a hangja, de inkább a basszusgitár áll jobban neki, mint a nagybőgő.

Ebbe az árkategóriába esik a japán MC-specialista Hana legolcsóbb hangszedője, a Hana EL/EH, a mozgótekercses E-sorozat (EL alacsony kimentű, EH magas kimenetű, mindkettő 142.990 ft).  Egyszerű a beállítása, csodálatos a hangja – nem véletlenül van külön Facebook rajongói csoportja.

Ha valaki ennyit költene hangszedőre, mindenképpen érdemes igénybe venni a hangszedő tesztprogramunkat, hogy a rendszeréhez, zenei ízléséhez leginkább illő hangszedőt választhassa.

160-250 ezer forint között: Nagaoka MP500 (249.990 ft)

 

A legnagyobb Nagaoka MP500 egészen különleges hangszedő. Egyszerűen mindent tud, nincs kompromisszum. Remekül együtt lehet vele élni. Vannak ennél is jobb hangszedők, persze, de a „csökkenő hozam” elve miatt büntetően drágábban (ahogy egyébként Paul Szabady is írja a Stereotimes-ban megjelent tesztjében). Ezen a szinten már nem a mélyek-magasak-térérzet háromszögben szokás értekezni a hangszedőkről, inkább az számít, mennyire jön át a zenészek hangszeres technikája, zenei kifejezőkészsége, a térben pontos, valóságos színpadkép, és mennyire késztet zenehallgatásra az adott lemezjátszó.

Alternatívák: régi kedvencünk az Audio-Technica AT33/PTGII (174.990 ft) jelű modellje, a saját nyílt napjainkon is vele demóztunk a nagyobbik rendszeren. Bár az AT nemrég átalakította az MC-kínálatát, amire szerintünk szükség is volt, az AT33/PTGII maradt – egyelőre. Alu hangszedő test, Micro Line tűprofil és aranyozott bór tűszár. Ezt a kiemelkedő műszaki tartalmat az AT meglehetősen jutányos áron kínálja. Megszólalását a világos, transzparens hangzás, nagy felbontás, meglepő 3D térinformáció jellemzi.

A gyönyörűen kidolgozott, fém testű AT mellett kissé póriasnak tűnhet a keskeny műanyag házba épített Goldring Eroica LX (159.990 ft), de a hangja alapján ugyanabba az osztályba tartozik.  Kevésbé részletező, első hallásra talán kevésbé attraktív, de meleg, kiegyensúlyozott hangzásvilága a hosszú távú, igényes zenehallgatás záloga lehet.

A kiváló AT és Goldring előtt azért futott be a Nagaoka, mert közvetlenül csatlakoztatható a phono fokozatokba. Az AT33/PTGII és a Goldring Eroica LX is plusz egy erősítő fokozatot (és plusz egy kábelt) igényelnek, ami újabb kihívás a pénztárcának. Az MP500 tűje ráadásul simán, egy mozdulattal cserélhető. Az MC-hangszedőknél ennél bonyolultabb az eljárás.

250 ezer felett: bármi

hsz007.jpg

Az ajánlott vétel lemezjátszókkal foglalkozó cikkünkben 1 millió forint volt a határ, ahol azt írtuk, ennyi felett minden lemezjátszó „jó,” és inkább az ízlés és a szinergia kérdése, melyiket fogjuk választani. A hangszedőknél ez a vonal a 250 ezer forint. Eleve nem minden gyártó kínál hangszedőt ennél drágábban, de aki igen, az ezen az árszinten nemigen köt kompromisszumot.

Ami a hangot illeti, a Hana ML és MH (365.990 ft) hangszedői viszik a prímet – vagy éppen a Goldring Ethos (365.990 ft). Még feljebb az EMT HSD 006 (444.990 ft) bírja az ajánlásunkat (lásd a képet).

Ezek MC-hangszedők, a tűcsere nem egyszerű. A gyártóknak van programjuk a kopott tűs hangszedők felújítására – vannak, akik valóban kicserélik a tűt, mások a beszolgáltatott hangszedőért jelentős árkedvezménnyel adnak egy újat.

Szerencsére a csúcs hangszedők finom csiszolású tűprofilja azt jelenti, hogy a tű nagy felületen érintkezik a barázdával, a tűnyomóerő nagy felületen oszlik el. Gondozott, tiszta lemezek esetén ezek a tűk 2,000-3,000 órát is tökéletesen használhatóak maradnak (6,000-10,000 lemezoldal). Ha a tűcsere árát a hangszedő új árának 70 százalékában határozzuk meg, egy lemezoldal meghallgatása még az EMT-vel sem kerül többe 40-45 forintnál, a többi high-end hangszedőnél pedig 15-40 forint körül alakul.